Projekt Leonardo da Vinci „Beyond Numbers and Borders” w Carbonii we W³oszech

W dniach 11 – 16 maja odby³o siê ostatnie spotkanie grupy partnerskiej projektu „Beyond Numbers and Borders: An Innovative Approach to Accountancy” w szkole “Cesare Beccaria” w Carbonii na Sardynii we W³oszech.

W³oscy przyjaciele przyjêli nas bardzo go¶cinnie i serdecznie. Celem spotkania by³o porównanie systemu edukacji, porównanie praktycznego nauczania rachunkowo¶ci, ale przede wszystkim podsumowanie projektu.

Na wyspê Sardynia przylecieli¶my w niedzielê 11 maja i spotkali¶my siê z naszymi kolegami z 8 krajów (z Turcj±, Francj±, Bu³gari±, Rumuni±, Portugali±, Niemcami, Grecj± i W³ochami).

W poniedzia³ek gospodarcze przyjêli nas w szkole. Najpierw oprowadzili po budynku, a nastêpnie uczniowie przedstawili nam prezentacjê o W³oszech i Carbonii. Ze szko³y poszli¶my zwiedzaæ Carboniê i spotkali¶my siê z burmistrzem tego piêknego miasta w sali obrad na rynku. Burmistrz przedstawi³ nam sytuacjê o rynku pracy we W³oszech. Po obiedzie z portu Portoscuso pop³ynêli¶my na wyspê ¦wiêtego Piotra do miasta Carloforte. Po mie¶cie je¼dzili¶my zabytkow± ciuchci±, co by³o dla nas nie lada atrakcj±. Wieczór spêdzili¶my ogl±daj±c tradycyjne w³oskie tañce i rozkoszuj±c siê typow± w³osk± kuchni±.

We wtorek przed po³udniem pisali¶my raport podsumowuj±cy projekt. Sprawdzali¶my, czy wszystkie cele zosta³y osi±gniête i dokonywali¶my poprawek tam, gdzie by³o to konieczne. Nastêpnie uczestnili¶my w dyskusji o nowych mo¿liwo¶ciach projektowych dla m³odzie¿y w ramach programu „Erasmus+”. Po krótkiej przerwie wys³uchali¶my prezentacji na temat w³oskiego systemu edukacji i obserwowali¶my lekcjê rachunkowo¶ci. Popo³udniu pojechali¶my do Santadi, gdzie znajduje siê bardzo znana winiarnia. Ogl±dali¶my tam proces produkcyjny i dowiedzieli¶my siê wielu informacji o produkcji wina, jego eksporcie i konkurencji. Wina „Santadi” sprzedaje siê nawet do Ameryki. Wieczór spêdzili¶my na piêknej pla¿y w Porto Pino.

W ¶rodê zwiedzali¶my by³e miasto górnicze Nebida, gdzie mieli¶my okazjê zobaczyæ jak wydobywa³o siê wêgiel do lat 70-tych. Tego dnia odwiedzili¶my jeszcze szko³ê rolnicz± w s±siednim mie¶cie Villamasargia. W szkole tej uczniowie uprawiaj± ziemiê, hoduj± zwierzêta, a produkty przez nich wyprodukowane mo¿na kupiæ w firmowym sklepie. S± to ekologiczne warzywa i owoce, a tak¿e sery z mleka owczego.

W czwartek spêdzili¶my ca³y dzieñ w Cagliari – stolicy Sardynii. Miasto to jest o¶rodkiem gospodarczym i przemys³owym. Miêdzy innymi zwiedzali¶my port na morzu ¶ródziemnym (handlowy i rybacki). Ciekawostk± jest to, ¿e w mie¶cie tym s± fabryki takie jak np. Coca-Cola i Heineken. Jednak turystyka jest g³ówn± ga³êzi± w Cagliari.

Pi±tek by³ dniem po¿egnañ. Wszystkie grupy opuszcza³y Sardyniê. Niestety to ju¿ ostatnie spotkanie grupy partnerskiej. Na pewno szybko nie zapomnimy tego, co mogli¶my prze¿yæ podczas o¶miu wyjazdów.