Projekt KIK 34 „Zapobieganie nadwadze i otyoci oraz chorobom przewlekym poprzez edukacj spoeczestwa w zakresie ywienia i aktywnoci fizycznej, realizowany w ramach Szwajcarsko Polskiego Programu Wspópracy przewidzianego na lata 2011-2017

Zgoszenie przedszkola/szkoy do Projektu KIK 34

Zgaszam  szko:   

Do udziau w Projekcie KIK 34, Zadaniu 2: „Edukacja i wdraanie zasad prawidowego ywienia i aktywnoci fizycznej w przedszkolach, szkoach: podstawowych, gimnazjalnych  i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpywu tej edukacji na sposób ywienia, stan odywienia,  poziom aktywnoci fizycznej i wiedzy dzieci i modziey”

 

Dane kontaktowe placówki: ZESPÓ SZKÓ EKONOMICZNYCH

Adres: 83-200 Starogard Gdaski, uL. Sobieskiego 6

telefon:     fax:  58 56 222 49

e-mail : szkola@zse.com.pl;

 

Lider Projektu w placówce, Pan/ Pani  Iwona Grudziska

Dane kontaktowe Lidera; telefon                   e-mail : grudzinska@zse.com.pl

 

Dyrektor placówki

Tadeusz Burczyk

Instytut ywnoci i ywienia
im prof. dra. med. Aleksandra Szczyga
ul. Powsiska 61/63
02-903 Warszawa
NIP 525-000-89-10
Tel.: (+48) 22 55 09 771
Fax: (+48) 22 842 11 03
e-mail: jarosz@izz.waw.pl
www.izz.waw.pl

ZACHOWAJ RÓWNOWAG

Instytut ywnoci i ywienia dziki wsparciu organizacji Swiss Contribution realizuje w Polsce globaln strategi wiatowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczc propagowania zdrowego stylu ycia i zapobiegania otyoci.

Projekt ZACHOWAJ RÓWNOWAG otwiera przed nami nowe moliwoci. Edukacja, porady ekspertów, aplikacje, warsztaty, najnowsze trendy i badania naukowe. Wszystko, abymy mogli y w sposób zrównowaony i bardziej wiadomy. Wszystko, aby duej cieszy si yciem!

CELE PROJEKTU

Podstawowym celem projektu ZACHOWAJ RÓWNOWAG jest promocja zdrowego stylu ycia, w tym zapobieganie nadwadze i otyoci, oraz innym przewlekym chorobom niezakanym poprzez edukacj spoeczestwa w zakresie ywienia i aktywnoci fizycznej. Zadania projektu obejmuj teren caej Polski i s skierowane do najbardziej wraliwych grup ludnoci: kobiet ciarnych i karmicych, dzieci i modziey, osób dorosych, ze szczególnym uwzgldnieniem osób z nadmiern mas ciaa. Adresatami s take producenci ywnoci. Projekt obejmuje 4 gówne zadania:

Zadanie 1: „Wdroenie zasad prawidowego ywienia wród kobiet w ciy i matek karmicych i poszerzenie wiedzy o roli aktywnoci fizycznej dla zachowania zdrowia”. 

Zadanie 2: „Edukacja i wdraanie zasad prawidowego ywienia i aktywnoci fizycznej w przedszkolach, szkoach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpywu tej edukacji na sposób ywienia, stan odywienia, aktywno fizyczn i poziom wiedzy dzieci i modziey”.

Zadanie 3: „Wdraanie zasad racjonalnego stylu ycia wród osób z nadwag i otyoci w systemie ochrony zdrowia w Polsce”.

Zadanie 4: „Upowszechnianie wiedzy o skadzie i wartoci odywczej ywnoci, owiadczeniach ywieniowych i zdrowotnych, znakowaniu ywnoci celem wpywu na ksztatowanie racjonalnych wyborów produktów spoywczych oraz o roli aktywnoci fizycznej dla zachowania zdrowia”.

 Od chwili zgoszenia szkoy do programu liderzy zapoznaj si z materiaami edukacyjnymi, szkoleniowymi, aby w przyszoci móc upowszechnia wiedz wród modziey i caej spoecznoci szkolnej.

Liderem szkolnym jest pedagog szkolny, Iwona Grudziska.

DRUGIE NIADANIE W SZKOLE –WANY POSIEK DLA ZDROWIA DZIECKA

Wanym elementem ywienia ucznia s posiki jedzone w szkole. Proces nauki wymaga od organizmu duego nakadu energii, której naley dostarcza regularnie. Drugie niadanie nie jest posikiem obfitym, ma pokrywa 10-15% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka. Powinien by to jednak posiek w peni wartociowy i dostarcza dziecku wszystkie skadniki odywcze.


Rola II niadania:


Zdrowa kanapka

Drugie niadanie to czsto po prostu gotowa kanapka. Zdrowa kanapka powinna zawiera:

Pieczywo penoziarniste – najlepiej podawa pieczywo razowe, graham, pumpernikiel – spoywanie pieczywa z grubego przemiau wpywa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego, zapewnia odpowiedni poda energii, biaka, witamin z grupy B, magnezu, cynku i bonnika pokarmowego.

Produkty mleczne – s najlepszym ródem wapnia, niedostateczna poda wapnia moe przyczynia si do problemów z osigniciem prawidowej masy kostnej w czasie wzrostu i rozwoju dziecka. Najlepszym dodatkiem do  niadania  jest ser biay, plasterek ótego sera, jogurt bd kefir.

Produkty biakowe preferowane: wdlina chuda, misa pieczone.

Warzywa i owoce - dobrym dodatkiem do kanapki bdzie saata, cykoria, plasterki pomidora czy kawaki papryki. Do kanapki warto doczy obrane i pokrojone warzywa, tak przygotowane, aby dziecko mogo atwo je zje np. pokrojone w supki (papryka, marchewka, kalarepka) lub podane w caoci (rzodkiewka, pomidorki koktajlowe). Mona take dla urozmaicenia da dziecku owoc sezonowy. Pokrojone owoce i warzywa dziecko moe zabra ze sob w plastikowym pojemniku na ywno.

Napoje - napojami uzupeniajcymi drugie niadanie powinny by: woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne, które dodatkowo stanowi dobre ródo wapnia.

            Drugie niadanie zamiast chipsów

Zjedzenie przez ucznia penowartociowego drugiego niadania moe w duym stopniu ograniczy siganie po niekorzystne dla zdrowia przekski takie jak: chipsy, batoniki, elki, cukierki, sodkie buki czy sone paluszki. Dzieci preferuj sodycze oraz sone przekski nie zawsze zdajc sobie spraw ze skutków nadmiernego spoycia tych produktów. Produkty te jedynie tumi uczucie godu nie dostarczajc organizmowi odpowiedniej iloci skadników odywczych. To samo dotyczy sodkich napojów, których picie wypiera spoycie korzystnych dla zdrowia soków czy napojów mlecznych (mleko, kefiry, jogurty). Sodkie napoje maj ponadto due iloci kalorii i nisk warto odywcz.

Posiek dla caej rodziny!

Bez czynnego udziau rodziców dziecko nie nauczy si jak racjonalnie przygotowa drugie niadanie. Dzieci ucz si przez naladownictwo. Jeli rodzice nie jedz rano niadania, w pospiechu wybiegaj z domu do codziennych obowizków, trudno bdzie przekona dziecko aby spoywao ten posiek. Dobrym pomysem jest uczenie dziecka przygotowywania drugiego niadania od pierwszych dni nauki w szkole. Dzieci modsze mog razem z rodzicami przygotowywa kanapk lub uczestniczy w zakupach podczas których ustalamy z dzieckiem co chciaoby zabra do szkoy na drugie niadanie. W przypadku starszych dzieci moemy umówi si, e kady czonek rodziny raz w tygodniu przygotuje drugie niadanie dla wszystkich.

Wane jest abymy pamitali, e zdrowe drugie niadanie nie wymaga duych nakadów finansowych ani organizacyjnych. Dobre nawyki ywieniowe zaprocentuj w przyszoci i przygotowanie niadania nie bdzie problemem.

Urozmaicajmy!

            Nawet najlepsze kanapki mog si znudzi. Kanapk moemy zastpi inn penowartociow potraw np. ciastem warzywnym, saatk z kaszy jaglanej czy gryczanej. Warto potraw przygotowa razem z dzieckiem co dodatkowo sprawi, e nasza pociecha z chci zje drugie niadanie w szkole. Saatk lub surówk najlepiej zapakowa w plastykowy pojemnik (nie zapomnijmy o yeczce).

            Powodzenia!!!

CIASTO WARZYWNE

Skadniki:

  • ½ bakaana
  • ½ cukinii
  • ½ pomidora
  • ½ cebuli
  • Pieprz
  • Oregano lub tymianek lub zioa prowansalskie
  • Oliwa (2 yki)

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 150 g mki (ok. 7½  yki)
  • 1 yka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • Tarty ser óty
  • wiee zioa, moe by bazylia lub szawia lub tymianek lub oregano lub natka pietruszki lub szczypiorek

Warzywa dokadnie umy. Bakaan, cukini i cebul pokroi w kostk (z bakaana wyci wczeniej cz z pestkami). Pomidor obra ze skórki i równie pokroi w kostk. Na rozgrzanej oliwie podsmay najpierw bakaan, a jak troch zmiknie doda cukini i po chwili cebul. Jak wszystkie warzywa zmikn doda pomidor i krótko podsmay. Doprawi pieprzem i wybranymi zioami. Pozostawi do wystygnicia.

Jaja roztrzepa widelcem, doda do nich mk z proszkiem do pieczenia i dokadnie wymiesza. Do powstaej masy dodawa stopniowo mleko i miesza do uzyskania konsystencji gstszego ciasta na naleniki. Na koniec do ciasta doda starty óty ser, wiee porwane listki bazylii lub innych zió, przestudzone, podsmaone warzywa i wszystko delikatnie wymiesza. Cao doprawi sol i pieprzem. Ciasto przela do foremki keksówki wyoonej papierem do pieczenia. Aby usun z ciasta powietrze foremk z ciastem mona delikatnie uderzy o blat stou. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem (lub 200oC bez termoobiegu) przez 30-35 minut.

SMACZNEGO!

 

Impreza sportowo-rekreacyjna w ZSE 14.04.2015

 

 

  1. Godz.15:30 zbiórka uczniów i nauczycieli WF. Przygotowanie koniecznego sprztu i miejsca do wicze.
  2. Przyjazd zaproszonych goci  (uczniowie nauczyciele z wymiany midzynarodowej )
  3. Uroczyste powitanie i otwarcie imprezy przez pani vice dyrektor Stanisaw Gb-Brandt
  4. Rozgrzewka w formie aerobiku
  5. Zabawy integracyjne z uyciem „chusty Klanza”
  6. Wycigi rzdów i zabawy w formie rywalizacji zespoowej
  7. Mec z piki siatkowej nauczyciele kontra uczniowie
  8. Wspólne zdjcie

11234567